Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stávka učitelů – vzkaz obyčejným lidem i ministrovi

Co vlastně chceme? Dobré učitele, vzdělané a šikovné děti? Média která nás objektivně informují? Nebo pravý opak toho všeho? Malá exkurze do reality.

Už léta pozoruji, jako synek z učitelské rodiny, který si navíc vzal učitelku, co se děje v oblasti školství. Pokusím se o laické vysvětlení toho, co se doopravdy děje. Ze zkušeností ze škol, na které “vidím”. Možná, že jsou nějaké prominentní školy, kde to mají jinak. Ale to se stejně většiny z nás nebude týkat.

 

Nejprve si zkuste sami odpovědět na jednoduchou otázku – myslí to s námi ti chlapíci v masmédiích dobře a říkají nám vždycky pravdu?

 

Nepůjdu moc daleko. Stačí včerejší seznam, který by měl jít spíše proti Babišovi, protože to by se teď mělo nosit. To snad chápe každý, ne?

Včera o stávce: Nic, nothing, rien. A jestli mi něco uteklo? Mohlo se stát. Ale nemělo by toto téma zabírat všechny hlavní stránky?

Dnes: Zavřela menšina škol – to půjde ověřit laikovi velice těžce

Jinými slovy – zase dělají z učitelů pitomce a Vás oblbují. Problémy se maskují, zesměšňují, relativizují.

 

Položte si teď druhou jednoduchou otázku: chcete mít vzdělané děti? Chcete mít děti, které budou schopny orientace ve svém oboru? Chcete mít sebevědomé děti? Nebo chcete amorfní nic? Nebo něco, co ani neví na jaký záchod patří?

To není složitá volba, ne?

 

Takže asi nikdo nechceme, aby na naše děti působili zoufalci, pro které je učitelství to poslední teplé místo? Ono totiž navíc vůbec teplé není, pokud to chcete dělat dobře. Je teplé jen pro ty, kdo to tak pojme. Překvapivě s těmito amorfními kantory, kteří na děti prakticky nemají žádné požadavky nejsou spokojené ani děti. Jen ti třetího a dalšího pohlaví.

Ale mi přece chceme kvalitní kantory. A ve školách pořád takoví jsou! Pojďme jim pomoci, ať mají prostor pro práci s našimi dětmi a ať se k nim připojí i ti v současnosti už znechucení. Ti zoufalci, co zbydou, se pak vytěsní sami.

 

Teď se podívejme na to slavné zvyšování platů. Moje manželka je myslím v nejvyšší platové třídě a s odměnami za vedení oboru, mimoškolní činnost atd. má možná jeden z nejvyšších platů na škole. Ale je to hodně pod tím, co se uvádí jako průměrný plat!! Tak kde ty peníze mizí? Ministerstvo? Možná. Ale o tom až za chvíli.

Zůstaňme u platů. Ředitel dostane balík peněz na tarifní platy – řekněm, že 100, ať se to dobře počítá. A 25 má na odměny. Tedy dohromady 125. Pak někdo řekne – přidáme 15%. A ředitel musí na tarifní platy přidělit 115. Jelikož ale žádné další peníze nedostane, má pořád k dispozici jen těch 125, na odměny mu zbyde jen 10. Zkrátím to. Je to už tak daleko, že na odměny teď už reálně nemá peníze. Je to zjednodušené, něco malinko se přidalo, ale nikdy ne to deklarované. S těmi odměnami je to ovšem pravda. Ředitel nemá možnost odměnit ty, jejichž práce si váží.

 

Ještě jednou to pro jistotu zopakuji: Do škol prakticky žádné velké slibované navýšení nedoteklo!! Je to jen hra s čísly pro oblbnutí lidí. Tedy pro oblbnutí Vás. To se netýká nikoho cizího, souseda nebo tak. To se týká zrovna Vás! Vy se pak možná s klasickou českou závistí na učitele naštvete, jak to, že mají takové platy? No nemají. A Vy jste naštvaní jen proto, že si s Vámi někdo nepěkně hraje.

 

Pořád nevěříte? Tak tady máte reálná čísla:

Do roku 2014 došlo prakticky ke zrušení osobního ohodnocení. Vlivem “navyšování platů”.

V letech 2014 až 2017 se tabulky zvedly asi o 500 Kč! Vzpomenete si, kolikrát jste slyšeli:“...letos jsme učitelům přidali tisíce navíc.”? Vzpomenete, že ano? Protože Vás to tenkrát pěkně nadzvedlo.

V roce 2018 se do tabulek přidalo 10% a do motivačních odměn 5%. Ty ale nikdy nedorazily!!

V roce 2019 bylo slíbeno 15%. Teď je reálný výsledek 8% do tarifů a 2% do odměn.

 

Co na to Česká televize? Zase ta sladká manipulace: V titulku: Tabulky ukazují průměr přes 39 000, abyste se však dole dočetli, že jde o hrubou mzdu. Tabulka a hrubá mzda je docela rozdíl. Teda býval větší. Ti nejlepší učitelé (a jen ti starší) jsou někde na 35 000 hrubého – pro představu. To znamená maximální tarifní třída a maximální odměny! Průměr ani omylem!

Tady se na to můžete podívat: https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2711288-ucitele-nasli-na-lednove-vyplatnici-prumerne-39-tisic-vlada-se-pre-zda-ma-zvysovat

Na mainstreamu se můžete podívat i na takové perly, jako: Divím se, proč učitelé stávkují za peníze, proč raději nestávkují za kvalitu školství?

To je ale dobrá otázka. Odpověď? Za kvalitu školství byste přece měli stávkovat Vy, rodiče dětí!

 

Zpět k ministerstvu. Ať se na školství dívám z jakéhokoliv pohledu. Zeshora, zdola, zleva i zprava, musím nutně dojít jen a pouze ke dvoum reálným variantám:

 

  1. Na ministerstvu začal před 30 lety pořádný mejdan a ještě neskončil.
  2. Naše školství chce někdo zničit (za všechno si vemte jen tu trapnou inkluzi).

 

Nic jiného totiž nedává smysl. Rychle se chci zastat současného ministra. Ani ne tak zastat, protože ho reálně neznám, jako spíš vyvinit z této situace. Ministr s touto situací moc nenadělá. Zdědil marxistický aparát, kterého se nemůže díky služebnímu zákonu nijak zbavit. A to ani kdyby chtěl.

Ministři obecně nemají zdaleka takovou moc, jaká se jim připisuje. A když začnou koukat moc pod pokličku, jsou rychle vyměněni. Reálnou moc má nevyměnitelný aparát pod ministrem.

 

To znamená jednu jedinou věc: Pane ministře. Měl byste se přidat na stranu učitelů a ten augiášův chlív vymést. I za cenu velkých ztrát. Nevěřím, že by Vám v tom učitelé nepomohli. A Vy, obyčejní i neobyčejní lidé, byste se měli přidat k těm, kteří se významně podílí na tom, jak bude Vaše ratolest v životě úspěšná. Naše děti za to přece stojí.

 

Nebo ne?

P { margin-bottom: 0.08in; }

Autor: František Sentenský | středa 6.11.2019 11:30 | karma článku: 21,63 | přečteno: 573x
  • Další články autora

František Sentenský

Blíží se výročí osvobození

Přečetl jsem si velice zajímavé články v revue Přísně tajné o situaci v ČR v letech 38 až 39. Úplně mě mrazí, že kolektivní západ vlastně nyní dělá naprosto(sic!) stejné kroky jako tenkrát. Jen v jiných kulisách.

22.3.2024 v 17:21 | Karma: 7,81 | Přečteno: 203x | Společnost

František Sentenský

Pozor na falešné proroky

V souvislosti se stávkou učitelů a se záměrem odborového předáka středuly převzít iniciativu a nechat stávku vyšumnět, chci upozornit, že se stejná hra hraje na nejvyšší úrovni.

26.11.2023 v 16:44 | Karma: 0 | Přečteno: 38x | Společnost

František Sentenský

Stávka - školské odbory nám ukázaly cestu - ale pozor na falešnou hru jiných

Školské odbory pod vedením svého předáka Dobšíka vyvolaly zítřejší (27.11.2023) stávku pracovníků škol. Pro upřesnění - nejde v ní o platy učitelů, ale o další snižování kvality výuky.

26.11.2023 v 9:39 | Karma: 0 | Přečteno: 34x | Společnost

František Sentenský

Trošku jiný pohled na zrádce

Moje osobní zážitky a názory jsou cenzurované. Přesto, že se časem ukazují jako pravdivé. Např. článek o sebevraždách dětí v souvislosti s "opatřeními". Dnes se chci podívat na zrádce a vlastizrádce. Z dost jiného úhlu pohledu.

23.2.2022 v 10:41 | Karma: 13,25 | Přečteno: 1006x | Diskuse| Společnost

František Sentenský

Král je nahý. Vidí to už skoro všichni - proč ale vlastně mlčí?

Byly doby, kdy jsem si se svými názory připadal hodně osamocen. Nyní už je tu doba, na kterou jsem se moc netěšil, ale beru ji jako nutné zlo.

6.12.2021 v 9:59 | Karma: 21,96 | Přečteno: 1819x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 46
  • Celková karma 7,81
  • Průměrná čtenost 823x
Cenzurovaný autor. Moje články se už na hlavní stránce neobjeví. Důvod - popisoval jsem osobní zkušenosti, což pro důvtipného cenzora znamená - nedoložil jste zdroj. Vtipné že? Ale vtip to není. Ale zprávy typu: očkování neohrožuje těhotné ženy ani plod, projdou hladce. Co si myslet? Není to složité, že?

Motto 1: Chci žít v této zemi, ale nechci žít v tomto státě. Motto 2: O mě už moc nejde, ale až se mě děti zeptají: "jak jste tohle mohli dopustit?", co jim odpovím? Asi to sám neovlivním, ale alespoň se jim budu moct podívat do očí. Protože nemá smysl napravovat lidi kolem sebe. Je potřeba začít sám a ostatním můžu maximálně ukázat, jak se věci mají. A ty špatné můžu prostě jen ignorovat. Vzpomeňte na Ghándího. Když přestaneš zlo krmit (především strachem a nenávistí), chcípne časem samo. Jinak se vlastně ani porazit nedá.

Seznam rubrik